Gingerbread pumpkin spread

Ingenting er som duften av deilige julekryddere på denne tiden av året, og lukten av pepperkaker kan få selv de mørkeste dagene til å lysne. Det er nettopp derfor jeg tenkte det var en veldig god idé og kombinere disse krydderne med en av høstens vakreste grønnsaker: gresskar. Dette gresskar pålegget er veldig lett å lage, og er perfekt til både hverdag og helg. Lager du en batch kan det holde seg i en en lufttett boks i kjøleskapet i opptil en uke.

Du trenger:

420g gresskarpurè, hjemmelaget eller fra boks.
1 dl plantemelk
1 dl maple sirup
1 ts ingefærpulver
1 ts kanel
½ ts kardemomme
1/4 ts malt allehånde
¼ ts malt nellik
½ ts vaniljepulver

Ha alle ingrediensene i en kasserolle. Kok opp og la blandingen putre på lav varme I 20 minutter til det har tyknet. Husk å rør om jevnlig så det ikke svir seg. Avkjøl, og oppbevar i en boks i kjøleskapet til servering.

English version

Few things can compare to the smell of delicious Christmas spices this time of the year, and the smell of gingerbread can even lighten up the darkest days. And for that reason I have made a spread that combines these lovely spices with the number one authum veggie, pumpkin. This gingerbread spread is easy to make, and perfect to enjoy during the week or in the weekends. One batch will last up to a week in an airtight container in the fridge.

You will need:

420g pumpkinpurè, homemade or from a can.
1 dl plant-based milk
1 dl maple syrup
1 tsp ground ginger
1 tsp ground cinnamon
½ tsp ground cardamom
1/4 tsp ground allspice
¼ tsp ground cloves
½ tsp vanillapowder

Place all the above ingredients in a casserole. Bring to a boil and let it simmer on low heat for about 20 minutes until the mixture thickens. Remember to stir often so it doesn´t burn. When the mixture has reached the desirable consistency, remove from the stove and let it cool completely. When cooled, place in an airtight container in the fridge for up to a week.